Loopbaanbegeleiding is succes.

Twee jaar na lancering van de loopbaancheques hebben werknemers en zelfstandigen de weg gevonden naar loopbaanbegeleiding. Op twee jaar tijd is het gebruik van de loopbaancheques met bijna 87 procent gestegen. En het loont! Dat blijkt uit onderzoek. Benieuwd of loopbaanbegeleiding iets voor jou is? Hieronder leggen we je alles nog eens uit. Lodi Planting –My Futur Works

Op 1 juli 2013 werd de loopbaancheque gelanceerd. Met dit arbeidsmarktinstrument zorgen wij er mee voor dat mensen meer, langer en werkbaarder aan het werk zijn. Twee jaar na lancering kijkt VDAB, de regisseur van het vernieuwd loopbaanlandschap, tevreden terug op de invoering en praktische uitwerking van de loopbaancheques.

Uit de tevredenheidsmeting – uitgevoerd in opdracht van Vlaams Minister van Werk Philippe Muyters – blijkt dat meer dan 22.652 werknemers loopbaanbegeleiding hebben gevolgd via de loopbaancheque. ‘My Future Works’ heeft in diezelfde periode zo’n 906 mensen begeleid via het systeem van een loopbaancheque, of anders gezegd zo’n 4 procent.

Belangrijke bevindingen uit de tevredenheidsmeting is dat 82,46% van de klanten tevreden is met de dienstverlening. 92% van de werknemers in loopbaanbegeleiding kent het doel van de loopbaanbegeleiding en 83% vindt ook dat de loopbaanbegeleiding goed is afgestemd op de loopbaanvraag.

De voorbije twee jaar hebben ook meer laaggeschoolden en vijftigplussers de loopbaancheque aangevraagd. Toch blijkt dat nog altijd vooral hooggeschoolden, vrouwen en dertigers kiezen voor loopbaanbegeleiding. Onze loopbaancoaches delen gelijkaardige ervaringen wat dit betreft. Maar zelfstandigen vinden ook meer en meer hun weg naar ons loopbaancentrum.

My Future Works’ zet in op een geografische spreiding van locaties voor loopbaancoaching. Vandaag kan je bij ons terecht bij meer dan 30 coaches in meer dan 40 vestigingen verspreid over Vlaanderen en Brussel. Begeleiding kunnen volgen dicht bij huis verlaagt de drempel voor loopbaanbegeleiding, meldt ook het onderzoek van VDAB.

‘My Future Works’ als loopbaancentrum gaat nog verder in zijn bevraging over tevredenheid bij klanten. We bevragen onze klanten jaarlijks over het resultaat of de effecten van de loopbaanbegeleiding zelf. Hieruit blijkt dat de loopbaanbegeleiding helpt om:

  • goed inzicht te krijgen in de context, rollen en taken en werkomgeving die ze nodig hebben: 89%;
  • meer inhoudelijke motivatie voor hun werk te krijgen: 69%;
  • hun talenten beter te kunnen inzetten: 89%, en hierover een betere dialoog met hun leiding hebben: 55%;
  • meer gemotiveerd bezig te zijn met hun werk vandaag: 65%;
  • op een gezonde wijze beroepsmatig actief te blijven: 86%”